logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



blanquette de veau

garnek żeliwny garnki żeliwne blanquette de veau
  • 1,5 kg łopatki cielęcej
  • 1 marchew pokrojona w ćwiartki
  • 1 mała cebula pokrojona w ćwiartki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona
  • bouquet garni
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 ziarenek pieprzu
  • 150 g mini cebulek
  • 250 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g masła
  • 30 g mąki
  • 300 ml gęstej śmietany
  1. Mięso oczyścić z tłuszczu i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do dużego żeliwnego garnka, dodać marchew, cebulę, seler, bouquet garni, sól i pieprz do smaku. Wlać 500 ml zimnej wody. Zagotować i odszumować. Gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny ciagle zdejmując pianę. Wrazie potrzeby dolać gorącej wody aby mięso było przykryte
  2. W międzyczasie przez 10 minut gotować cebulki w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić. Gotować przez 5 minut pieczarki w połowie masła i 3 łyżkach wody z sokiem z cytryny. Odcedzić i odstawić.
  3. Wyjać mięso, jarzyny i bouquet garni z sosu. Gotować aż odparuje 2/3 objętości.
  4. W drugim żeliwnym garnku stopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dolewać sos. Gotować na wolnym ogniu stale mieszając aż zgęstnieje. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  5. Połączyć z mięsem, cebulkami i pieczarkami. Gotować jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.